Ventilokonvektor i toplotna pumpa: Saveti za efikasno grejanje i hlađenje

Please install Yoast or RankMath to use breadcrumbs.

Danas postoji mnogo načina da zagrejete svoj dom. Da li poznajete razlike i prednosti svakog sistema?

Da li se sećate vremena kada su radijatori bili jedini način da zagrejete dom? Međutim, sa razvojem tehnologije i sistema, danas imamo niz novih opcija za udobno zimsko grejanje koje obezbeđuje optimalan komfor u vašem domu.

Svaki sistem grejanja ima svoje tehničke karakteristike i prednosti, ali svi oni obećavaju uštedu energije, što znači niže račune za grejanje.

Sistemi grejanja toplotnim zračenjem

Za nove zgrade, ali i za renoviranje postojećih, sistemi podnog grejanja postaju sve popularniji izbor i održiva alternativa tradicionalnim radijatorima. Ali kako ovi sistemi funkcionišu i koje su njihove glavne prednosti? Za razliku od radijatora koji zauzimaju prostor u vašem domu, sistem grejanja toplotnim zračenjem je skoro neprimetan.

On koristi cevi postavljene ispod poda, kroz koje obično teče voda na temperaturi između 30 i 40°C. Kada se pod zagreva, toplota se zračenjem prenosi unutar prostorije, pružajući izvanredan komfor u vašem domu. Ovo rešenje se može prilagoditi za zidne ili plafonske primene i nudi pouzdanost i izdržljivost. Ušteda energije je takođe obezbeđena pri nižim postavkama temperature (za razliku od radijatora koji zahtevaju temperaturu iznad 60 °C da bi ispravno radili).

Ove uštede se značajno povećavaju ako se ovaj sistem kombinuje sa toplotnom pumpom, koja koristi besplatnu obnovljivu energiju (spoljašnji vazduh, podzemna voda ili podzemna toplota). To su uštede koje nikada ne biste mogli da postignete sa kondenzacionim bojlerom koji koristi fosilna goriva.

Ventilokonvektor i toplotna pumpa

Ventilokonvektori: inovativni sistemi za vaš komfor

Šta su uopšte ventilokonvektori? Da li su slični radijatorima ili više funkcionišu kao zračeći grejači? Ventilokonvektori izgledaju kao klasični radijatori jer imaju terminal koji može da se postavi na zid ili pod. Oni se razlikuju od radijatora u dva glavna aspekta: ventilokonvektori ispuštaju vazduh direktno u okolinu i mogu se koristiti ne samo za grejanje već i za hlađenje.

Način na koji funkcionišu je veoma jednostavan. Ventilokonvektori prvo usisavaju vazduh iz prostorije pomoću ventilatora, a zatim ga dovode do željene temperature pomoću izmenjivača toplote povezanog sa kondenzacionim bojlerom ili toplotnom pumpom. Nakon što se vazduh zagreje ili ohladi, može se preraspodeliti u različite prostorije u kući.

Naravno, kao i svako rešenje za klimatizaciju, ventilokonvektori takođe imaju svoje prednosti i mane. Jedna od glavnih prednosti je niska potrošnja tokom rada, slično sistemu toplotnog zračenja. U režimu grejanja, u stvari, temperatura protoka od 45-50 °C je dovoljna u poređenju sa 60-70 °C kod radijatora, što omogućava ventilokonvektorima da savršeno rade sa niskotemperaturnim generatorima toplote (toplotnim pumpama) i solarnim termalnim sistemima. Druga prednost je jednostavnost korišćenja sa novijim modelima koji imaju brojne programe ventilacije i tajmere za regulaciju vremena.

Što se tiče komfora koji dolazi od ujednačene temperature u celoj kući, to se može postići jednostavnim odabirom proizvoda koji najbolje odgovara vašim potrebama. Na primer, u slučaju veoma velike prostorije preporučuje se ugradnja ventilokonvektora u centar plafona, dok u manjim prostorijama može biti bolje zidno rešenje.

Glavni nedostatak ventilokonvektora je značajan trošak ugradnje, ali to se nadoknađuje smanjenjem potrošnje za oko 30 procenata u poređenju sa radijatorima. Postoje i drugi faktori kao što su buka, prašina i potrošnja električne energije.

A toplotna pumpa?

Pitate se šta je tačno toplotna pumpa?

Toplotna pumpa nije zamena za ventilokonvektore ili sisteme grejanja i hlađenja pomoću toplotnog zračenja, već je ključni uređaj koji omogućava njihov rad. Radi se o generatoru koji se značajno razlikuje od klasičnih bojlera. Glavna razlika leži u činjenici da toplotna pumpa može efikasno da radi na niskim temperaturama, pa se ne preporučuje da se koristi u kombinaciji sa tradicionalnim radijatorima. Još važnije, toplotne pumpe za svoj rad koriste obnovljive izvore energije.

Svi znamo da ventilokonvektori već obezbeđuju značajne uštede u troškovima grejanja kada se kombinuju sa bojlerima koji rade na fosilna goriva kao što je gas. Ali kada integrišete toplotnu pumpu u sistem, postižete još veće prednosti.

Toplotne pumpe za sve potrebe

Clivet nudi različite tipove toplotnih pumpi koje su savršene za kombinaciju sa ventilokonvektorima, ali i sa drugim sistemima, kao što su podni, zidni i plafonski sistemi toplotnog zračenja.

Dostupna su dva glavna tipa rešenja, koja su prilagođena potrebama vlasnika kuća, stambenih objekata, poslovnih i industrijskih objekata:

  • Višedelne toplotne pumpe: kao što samo ime kaže, ove pumpe razdvajaju unutrašnju i spoljašnju jedinicu, optimizujući raspored i efikasnost.
  • Jednodelne toplotne pumpe: ove jedinice kombinuju dve komponente u jednom proizvodu, obezbeđujući visok nivo komfora i značajan povrat investicije.

Toplotne pumpe kompanije Clivet su idealno rešenje za sve vaše potrebe za grejanjem i hlađenjem, koje donosi uštedu i komfor vašem domu ili kancelariji.

Slanje upita

Pošaljite upit prema željenom prodajnom partneru bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved
Clivet klima uređaj Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grejanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

  • Veoma visok stepen energetske efikasnosti
  • Prošireni radni raspon pri spoljašnjim temperaturama od -30 do +50 °C

  • Upravljanje nivoom vlažnosti vazduha

  • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

  • Wi-Fi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovne kontrole uz pomoć sistema Amazon Alexa ili Google Assistant