Savršena kombinacija: Podno grejanje, fotonaponski sistem i toplotna pumpa

Please install Yoast or RankMath to use breadcrumbs.

Sistemi podnog grejanja, zajedno sa toplotnom pumpom i fotonaponskim sistemom, mogu da obezbede najveći nivo uštede. Ali, da li su ovi sistemi kompatibilni?

Sistemi podnog grejanja predstavljaju jednu od korenitih promena u načinu grejanja domaćinstava, koja je poslednjih decenija zamenila klasične radijatore.

Teško je izdvojiti neke negativne aspekte ovih sistema, osim možda većih troškova instalacije i nešto složenijeg održavanja. Ali pozitivne strane su brojne, kao što su smanjeni troškovi energije i veći komfor stanovanja.

Prednosti podnog grejanja

  • Sistem podnog grejanja može da obezbedi uštedu energije od približno 25 % godišnje u poređenju sa sistemima radijatora.
  • Ravnomerno širenje toplote po celoj kući: upravo ovaj element najviše karakteriše sistem podnog grejanja, zahvaljujući kome se ostvaruje osećaj zadovoljstva i komfora.
  • Sistemi površinskog grejanja (pod/zid/plafon) su niskotemperaturni sistemi, optimizovani za rad sa toplotnim pumpama, što omogućava maksimalnu efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije.
Podno grijanje

Kako funkcionišu sistemi podnog grejanja?

Evo zašto je rad sistema podnog grejanja potpuno drugačiji od rada tradicionalnih radijatora:

Kako greju radijatori?

Tradicionalni sistemi grejanja koriste konvekciju. Kada se voda koja cirkuliše unutar radijatora zagreje, obično na temperaturu između 60°C i 80°C, radijatori prenose toplotu na vazduh koji ih okružuje i koji zatim širi toplotu po celoj prostoriji.
Ova metoda, međutim, ima brojne nedostatke: zagrejani vazduh postaje suv, prašina se sve više širi i, što je najvažnije, troši se velika količina energije za zagrevanje vode, što tradicionalne sisteme grejanja čini prilično nepovoljnim za porodični budžet i životnu sredinu.

Kako greju podni sistemi?

Način rada sistema podnog grejanja zasnovan je na principu zračenja. Tokom ugradnje, cevi se postavljaju ispod poda i prolaze kroz različite prostorije, omogućavajući da voda cirkuliše na temperaturi između 30°C i 35°C. Rad na nižoj temperaturi (u poređenju sa tradicionalnim sistemima) rezultira nižim troškovima energije za isti efekat grejanja.

Toplota koju proizvode cevi prenosi se na pod, čime se obezbeđuje ravnoteža prenosa toplote odozdo prema gore u prostoriji.

Sistem podnog grejanja i toplotna pumpa: da li je to moguće?

Ne samo da je moguće, već se i preporučuje! Naime, toplotne pumpe predstavljaju jednu od najinovativnijih tehnologija dostupnih na tržištu, zahvaljujući mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije (vazduh, podzemne vode ili zemlja) za zagrevanje stambenih prostora i proizvodnju tople vode za domaćinstvo.

One predstavljaju održivo rešenje jer, za razliku od kondenzacionih bojlera, ne koriste fosilna goriva i pružaju značajne ekonomske prednosti. Istovremeno svojstva sistema podnog grejanja čine integraciju besprekornom.

Naime, toplotne pumpe moraju da rade u određenom temperaturnom opsegu da bi postigle najveću efikasnost, što isključuje njihovu kombinaciju sa klasičnim radijatorima. Pored korišćenja sistema podnog grejanja, koji ostaje najbolje rešenje, toplotne pumpe mogu da se kombinuju i sa ventilokonvektorima. Međutim, za ove poslednje je potrebna temperatura od približno 45-50 °C, što smanjuje ukupnu energetsku efikasnost sistema.

Podno grijanje

Koje toplotne pumpe su pogodne za sisteme podnog grejanja?

Osim modela vazduh-vazduh, koji zagreva i hladi prostorije prenosom toplotne energije između spoljašnjeg vazduha i vazduha u prostoriji, i druge vrste toplotnih pumpi su pogodne za kombinaciju sa sistemom podnog grejanja.

Toplotna pumpa vazduh-voda

Najčešće korišćeni tip toplotne pumpe je vazduh-voda, koji koristi toplotu vazduha za prenos energije na vodu u sistemu. Ovaj tip omogućava ne samo grejanje i hlađenje prostorija, već i proizvodnju tople vode za domaćinstvo.

Najveća prednost ovog sistema je njegova fleksibilnost, jer omogućava integraciju sa drugim sistemima kao što su solarni termalni sistemi i kondenzacioni bojleri, stvarajući tako hibridni sistem.

Toplotne pumpe voda-voda

Kod toplotnih pumpi voda-voda, toplota se crpi iz podzemnih voda, dok je kod geotermalnih pumpi izvor energije u zemlji. Ova dva modela, u poređenju sa sistemima vazduh-voda, obezbeđuju visoku efikasnost tokom cele godine, bez obzira na godišnje doba.

Prilikom odabira najpogodnije toplotne pumpe za stambene ili poslovne prostore, treba uzeti u obzir različite faktore. Pre svega, treba da uzmete u obzir potrebu za energijom koja je potrebna za rad podnog sistema i za optimalno grejanje tokom zimskih meseci, a možda i za hlađenje leti.

Da li su toplotne pumpe i podni sistemi pogodni za hlađenje?

Osim što pruža visok nivo toplote tokom zime, sistem podnog grejanja je i zanimljivo rešenje za hlađenje tokom leta. Način rada uglavnom je sličan: ohlađena voda temperature između 15 i 18°C protiče kroz hidraulične krugove sistema, čime se hladi pod.

U ovom slučaju su potrebne reverzibilne toplotne pumpe koje mogu uzimati toplotu iz prostorije i ispuštati je napolje. Rezultat je savršen komfor unutar prostora čak i leti, što znači da možete preskočiti korišćenje klima uređaja, što rezultira značajnim smanjenjem potrošnje energije.
Za održavanje vlažnosti vazduha između 50 i 60 procenata preporučuje se upotreba odvlaživača vazduha.

Grejanje toplotnom pumpom i fotonaponskim sistemom: da li se isplati?

Toplotne pumpe koriste obnovljive izvore za proizvodnju potrebne toplotne energije za grejanje prostora korišćenjem podnog grejanja, ali sve su to uređaji koji zahtevaju električnu energiju.

Da bi sistem bio efikasniji i da bi se povećale uštede energije, kombinacija sa fotonaponskim sistemom je odlično rešenje. Ljudi često postavljaju fotonaponske panele na svoje krovove kako bi generisali besplatnu električnu energiju potrebnu za domaćinstvo, čime se smanjuju ili čak eliminišu troškovi električne energije (ako je instaliran baterijski sistem).

Međutim, nisu svi svesni činjenice da integracija fotonaponskih panela sa toplotnom pumpom omogućava dodatne značajne uštede, kako za grejanje tako i za proizvodnju tople vode za domaćinstvo.

Podno grijanje

Clivetova rešenja

Vaša kuća ne troši mnogo energije? Rešenje koje predlaže Clivet je split toplotna pumpa Sphera EVO 2.0, koja dolazi u širokom opsegu snage (od 4 do 16 kW) i uključuje rezervoar za toplu vodu za domaćinstvo od 190 do 250 litara, sa funkcijom zaštite od legionele. Takođe, ovaj model se izdvaja po naprednom dizajnu, koji se savršeno uklapa u unutrašnjost i savršeno se kombinuje sa sistemima površinskog grejanja u podu, zidu ili plafonu.

Ako vaša potražnja prelazi 16 kW, za vas je bolje rešenje monoblok spoljašnja toplotna pumpa Edge EVO 2.0 EXC, koja obezbeđuje izuzetnu efikasnost čak i na niskim temperaturama i može da proizvodi toplu vodu za domaćinstvo na temperaturi od 60 °C. Ova toplotna pumpa vazduh-voda, koju je razvio Clivet, dostupna je u opsegu snage od 4 do 30 kW, sa mogućnošću povezivanja do 6 jedinica u kaskadnoj konfiguraciji za postizanje snage od 180 kW.

Slanje upita

Pošaljite upit prema željenom prodajnom partneru bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved
Clivet klima uređaj Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grejanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

  • Veoma visok stepen energetske efikasnosti
  • Prošireni radni raspon pri spoljašnjim temperaturama od -30 do +50 °C

  • Upravljanje nivoom vlažnosti vazduha

  • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

  • Wi-Fi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovne kontrole uz pomoć sistema Amazon Alexa ili Google Assistant