Do električne energije snagom sunca: Fotonaponski krov i ušteda energije

Please install Yoast or RankMath to use breadcrumbs.

Zahvaljujući fotonaponskim sistemima, sada možete proizvesti čistu električnu energiju koristeći snagu sunčeve svetlosti. Ovi sistemi su idealno rešenje za zadovoljavanje vaših potreba za električnom energijom na održiv način, za razliku od solarnih termalnih panela koji koriste sunčevu toplotu za zagrevanje potrošne vode za domaćinstvo.

Kako solarna energija postaje električna energija koja napaja vaše uređaje kao što su toplotne pumpe, klima uređaji i televizori? To je moguće zahvaljujući fotonaponskim ćelijama napravljenim od 99% čistog silicijuma, koje čine fotonaponske panele, i uz pomoć uređaja za pretvaranje koji se zove inverter. Paneli generišu jednosmernu struju, a inverter je pretvara u naizmeničnu struju koja je odmah dostupna za upotrebu u domaćinstvu.

Krovni fotonaponski uređaji: prednosti nadmašuju nedostatke

Prednosti fotonaponskih krovova nadmašuju nedostatke. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da razmislite o instaliranju fotonaponskog sistema:

 • Smanjenje računa za struju: fotonaponski sistem smanjuje vašu zavisnost od električne mreže i omogućava vam da koristite sopstvenu proizvedenu energiju. Efikasnom upotrebom možete da uštedite do 55% za struju u vašem domu. Dodavanjem električne baterije za skladištenje energije, kao što je Clivet Sinergy, možete dodatno da povećate svoju uštedu.
 • Proizvodnja čiste energije: fotonaponski sistem doprinosi smanjenju emisije gasova staklene bašte i podržava upotrebu obnovljivih izvora energije, što je dobro za životnu sredinu i promoviše održiv ekonomski model.
 • Povećanje vrednosti nekretnine: instaliranje fotonaponskog sistema povećava komercijalnu vrednost vašeg doma i omogućava vam da optimizujete investicije u nekretninu. Potencijalni kupci cene prisustvo ove tehnologije.
 • Jednostavno održavanje: održavanje fotonaponskih sistema je jednostavno i povoljno za održavanje, u zavisnosti od broja instaliranih modula i starosti sistema. Naravno, važno je održavati visoku efikasnost sistema čišćenjem panela i periodičnom proverom komponenti.

Važno je napomenuti da fotonaponski sistem proizvodi energiju samo kada sija sunce, tako da ćete tokom noći ili u kišnim danima i dalje morati da koristite električnu mrežu. Međutim, sistem za skladištenje energije kao što je Clivet Sinergy može da nadoknadi ovaj disparitet, omogućavajući vam da koristite uskladištenu energiju kad god vam je potrebna, čak i kada nema sunca.

Zahtevi krova za optimalnu efikasnost sistema

Ako razmišljate o instaliranju fotonaponskog sistema, važno je uzeti u obzir zahteve vašeg krova kako biste postigli maksimalnu efikasnost sistema. Evo glavnih zahteva za optimalnu efikasnost:

 • Orijentacija: panele je najbolje orijentisati prema jugu, gde je sunčeva svetlost najjača i najduže traje. Ovo će obezbediti najbolju efikasnost, posebno za kose krovove okrenute prema jugu. Ovo nije problem sa ravnim krovovima, koji instalaterima daju veću fleksibilnost.
 • Površina krova: što je veća površina krova na koju postavljate panele, više energije ćete proizvoditi i više električne energije ćete imati na raspolaganju.
 • Nagib i prepreke: pravilan nagib omogućava panelima da uhvate više svetlosti i postignu veću efikasnost. Važno je i da u blizini nema drugih objekata koji bi bacili senku na panele.
Ušteda energije

Maksimalna iskorišćenost fotonaponskog sistema

Da bi se proizvedena električna energija maksimalno iskoristila i omogućilo nezavisno napajanje uređaja kao što su toplotne pumpe ili bojleri tokom večeri i noći, najbolje je kombinovati fotonaponski sistem sa sistemom za skladištenje energije.

Sinergy je novi modularni sistem koji se lako instalira i koji je razvila kompanija Clivet da bi podržala kuće u postizanju energetske nezavisnosti. Savršen za nove i renovirane objekte, sistem je dostupan u četiri kapaciteta, od 5 kWh (za manje stambene prostore) do 20 kWh (za veće i srednje stambene jedinice). Vodeći Sinergy proizvodi kompanije Clivet takođe uključuju specijalnu tehnologiju proizvodnje litijum-gvozdeno-fosfatnih baterija, koje garantuju ukupan životni vek od 10.000 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Više o sistemu za skladištenje energije Sinergy kompanije Clivet.

Slanje upita

Pošaljite upit prema željenom prodajnom partneru bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved
Clivet klima uređaj Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grejanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

 • Veoma visok stepen energetske efikasnosti
 • Prošireni radni raspon pri spoljašnjim temperaturama od -30 do +50 °C

 • Upravljanje nivoom vlažnosti vazduha

 • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

 • Wi-Fi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovne kontrole uz pomoć sistema Amazon Alexa ili Google Assistant