Kako kontrolisana mehanička ventilacija rešava problem zagađenog vazduha

Please install Yoast or RankMath to use breadcrumbs.

Suprotno uvreženom verovanju, unutrašnji vazduh može biti zagađeniji od spoljašnjeg. To je potvrdila studija koju su sproveli Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje dece i Kraljevski koledž lekara, koja je pokazala da vazduh u zatvorenom prostoru može biti od 5 do 13 puta zagađeniji od spoljašnjeg.

Da li uopšte postoji veza između vazduha koji udišemo u našim domovima ili na poslu i vazduha koji udišemo dok se krećemo na otvorenom? Prema nedavnoj studiji Instituta za atmosfersku fiziku Kineske akademije nauka, čini se da postoji. Ceo mesec su pratili koncentraciju PM2,5 čestica u vazduhu unutar kancelarije i u neposrednoj blizini na otvorenom. Tokom analize, prozori su nekoliko puta otvarani i zatvarani kako bi se bolje razumeo mehanizam razmene unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha. Kakav je bio rezultat? Većina čestica aerosola pronađenih u zatvorenim prostorima potiče iz spoljašnjeg vazduha.

Ovo istraživanje razbija mit da povremeno otvaranje prozora može biti od koristi, bez obzira na vrstu prostorije ili vremenske uslove napolju. Ako je kvalitet vazduha loš, to bi samo povećalo izloženost ljudi PM2,5 česticama i drugim opasnim supstancama, za koje je poznato da imaju mnogo veću koncentraciju na otvorenom.

Kontrolisana mehanička ventilacija

Prirodna ventilacija naspram kontrolisane mehaničke ventilacije

Kao što smo već videli, kontrolisana mehanička ventilacija je sistemski pristup koji obezbeđuje prečišćavanje vazduha u zatvorenim prostorima uz istovremeno vraćanje toplotne energije sadržane u njemu. Ovo rešenje ima brojne prednosti i ne može da se poredi sa prirodnom ventilacijom koja se postiže otvaranjem prozora.

Sa druge strane, prirodna ventilacija ne omogućava filtriranje ulaznog vazduha, što može dovesti do osećaja nelagodnosti zbog značajne temperaturne razlike između unutrašnjeg i spoljašnjeg okruženja, a takođe je i energetski neefikasna.

Jedinice za kontrolisanu mehaničku ventilaciju štite ljude od izlaganja česticama koje mogu biti štetne po njihovo zdravlje, koristeći posebne sisteme za dezinfekciju vazduha i smanjuju potrošnju energije vraćanjem toplote iz vazduha.

Dakle, pogledajmo dve komponente koje najbolje predstavljaju mehaničku ventilaciju i čine je zaista naprednim rešenjem: sistemi za dezinfekciju i jedinice za rekuperaciju toplote.

Kontrolisani sistemi mehaničke ventilacije i dezinfekcije

Glavni i najčešći sistem za dezinfekciju je elektrostatički filter. U svim kontrolisanim mehaničkim ventilacionim jedinicama kompanije Clivet, ovaj tip filtera može da uhvati i najsitnije čestice od 0,01 μm i obezbeđuje filtraciju u skladu sa najnovijim standardima. Na tržištu je dostupna i tehnologija elektronskog prečišćavanja koja omogućava naprednu filtraciju za još veću efikasnost u uklanjanju zagađivača, bakterija i alergena.

Drugi sistemi za dezinfekciju u kontrolisanim mehaničkim ventilacionim jedinicama uključuju UV-C germicidne lampe, koje prečišćavaju vazduh eliminacijom bakterija, buđi i virusa korišćenjem ultraljubičastog zračenja.

Kontrolisana mehanička ventilacija

Jedinica za rekuperaciju toplote: aktivna ili pasivna?

Istina je da kontrolisana mehanička ventilacija pruža nesporne prednosti u pogledu poboljšanja kvaliteta vazduha, što pozitivno utiče na zdravlje ljudi, ali ova tehnologija takođe izuzetno efikasno štedi energiju. Zahvaljujući komponenti unutar jedinice za rekuperaciju toplote (izmenjivača toplote), toplotna energija izduvnog vazduha koji se uvlači i izbacuje napolje se ne gubi, već doprinosi održavanju čistog i filtriranog vazduha iz spoljašnje sredine na odgovarajućoj temperaturi.

Ova vrsta rekuperacije toplote je poznata kao pasivna ili statična i malo je verovatno da će obezbediti grejanje i hlađenje vazduha tokom sezone kada nije previše vruće ni previše hladno. Sa druge strane, aktivna ili termodinamička rekuperacija znači da se tradicionalni pasivni izmenjivač toplote kombinuje sa krugom rashladnog sredstva toplotne pumpe, koji se aktivira po potrebi, čime se obezbeđuje drugi oblik rekuperacije (tj. grejanje ili hlađenje vazduha) i čini sistem još efikasnijim.

Kao primer možemo da navedenom jedinicu ELFOFresh EVO iz Cliveta. Ona koristi ovu tehnologiju za uvođenje vazduha koji je topliji od okolnog vazduha za grejanje i hlađenje, čime se zadovoljava do 85% potreba zgrade za toplotom i čak dostiže 100% tokom sezone.

Otkrijte ELFOFresh EVO

Slanje upita

Pošaljite upit prema željenom prodajnom partneru bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved
Clivet klima uređaj Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grejanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

  • Veoma visok stepen energetske efikasnosti
  • Prošireni radni raspon pri spoljašnjim temperaturama od -30 do +50 °C

  • Upravljanje nivoom vlažnosti vazduha

  • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

  • Wi-Fi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovne kontrole uz pomoć sistema Amazon Alexa ili Google Assistant