Bolji kvalitet vazduha: Šta je kontrolisana mehanička ventilacija?

Please install Yoast or RankMath to use breadcrumbs.

Bilo da se radi o hemijskim, fizičkim ili biološkim faktorima, zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru može ozbiljno da ugrozi ljudsko zdravlje.

Da bi se kvalitet vazduha održao pod kontrolom, alternativna rešenja, kao što je kontrolisana mehanička ventilacija, postaju sve potrebnija.

ZagađivačiDuvanski dim, azot-monoksid i azot-dioksid, ugljen-monoksid, dlaka kućnih ljubimaca, grinje, buđ, hemijski, fizički i biološki faktori.
Hemijski agensiNeorganski gasovi, pasivni dim, procesi sagorevanja kod kuvanja hrane i grejanja, materijali za izgradnju i opremanje, proizvodi za čišćenje i održavanje, radni alati i proizvodi za kućnu radinost.
Biološki agensiMikroorganizmi (gljivice, virusi, bakterije), alergeni u zatvorenom prostoru (grinje, buđ), polen.
Fizički agensiElektromagnetna polja (EMF), buka.
RešenjeKontrolisana mehanička ventilacija obezbeđuje kontinuiranu razmenu vazduha i smanjuje koncentraciju zagađivača.

Kontrolisana mehanička ventilacija obezbeđuje kontinuiranu razmenu vazduha i smanjuje koncentraciju zagađivača.

Adekvatno obnavljanje vazduha

S obzirom na činjenicu da većina ljudi provodi oko 90% svog vremena u zatvorenom prostoru, pravilno obnavljanje vazduha je apsolutno neophodno. Nije iznenađujuće da je Istituto Superiore di Sanità (italijanski nacionalni institut za zdravlje) definisao zagađenje spoljašnjeg vazduha i vazduha u zatvorenom prostoru kao „vodeći faktor rizika za javno zdravlje“.

Glavne supstance koje mogu da utiču na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru se generalno klasifikuju kao hemijski, fizički i biološki faktori. Oni mogu da dođu ne samo iz spoljašnjih izvora, kao što je zagađenje spoljašnjeg vazduha ili polen, već i iz unutrašnjih izvora. To uključuje ljude i životinje koji žive u određenom okruženju, prašinu koja je idealno stanište za širenje mikroorganizama, građevinske materijale, nameštaj i razne sisteme.

Hemijski agensi mogu da zagade vazduh u zatvorenom prostoru

Hemijski faktori u obliku neorganskih gasova se često nalaze u kućnom okruženju. Na primer, pasivno pušenje doprinosi zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru: u stvari, sagorevanje duvana stvara više od 4000 hemijskih supstanci koje su izuzetno toksične, pa čak i kancerogene.

Drugi primer su procesi sagorevanja uključeni u kuvanje hrane i zagrevanje, koji dovode do većih koncentracija azot-monoksida i azot-dioksida (NO i NO2), ugljen-dioksida (CO2) i ugljen-monoksida (CO).

Značajnu količinu zagađivača mogu emitovati i građevinski materijali, materijali za nameštaj i proizvodi za čišćenje i održavanje. Ovo se takođe može odnositi na određene radne alate kao što su štampači, fotokopir mašine i proizvodi za kućnu radinost, kao što je lepak.

Biološki agensi koji utiču na kvalitet vazduha u kući

Biološke opasnosti su povezane sa prisustvom mikroorganizama u vazduhu kao što su gljivice, virusi i bakterije, kao i alergena u zatvorenom prostoru kao što su grinje i buđ.

Oni potencijalno mogu da prenesu brojne zarazne bolesti kao što su grip, ovčije boginje, ospice, pneumonija i legioneloza. To se odnosi na grinje, dlaku kućnih ljubimaca, stenice i gljivice.

Određene vrste gljivica, kao što je Alternaria alternata, takođe mogu da izazovu rast buđi na trulom voću i povrću, kao i u veoma vlažnim sredinama, što dovodi do alergijskih reakcija kao što su astma, konjuktivitis, rinitis i dermatitis. A tu je i polen, alergen koji se obično nalazi na otvorenom i može da uđe u zatvorene prostore, posebno u prolećnim mesecima kada su alergije na polen česte.

Fizički agensi koji utiču na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru

Fizički faktori kao što su elektromagnetna polja (EMF) i buka takođe mogu uticati na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Elektromagnetna polja mogu proizvesti radio, TV i sistemi mobilnih telefona, sistemi za prenos i transformaciju električne energije, industrijska postrojenja za preradu i, uopšte, bilo koji uređaj koji mora da se napaja električnom energijom, kao što su kućni aparati. S druge strane, buka uključuje širok spektar zvukova koji mogu biti neprijatni, posebno ako su preglasni.

Kako obezbediti pravilnu razmenu vazduha?

Poboljšanjem kvaliteta vazduha koji udišemo u zatvorenom prostoru i smanjenjem koncentracije zagađivača, bilo da dolaze spolja ili iznutra. Zbog toga je važno obezbediti adekvatnu ventilaciju vazduha. Međutim, u ovom slučaju prirodna ventilacija koja se postiže otvaranjem prozora često nije dovoljno efikasna.

U stvari, ukoliko nije pravilno filtriran, vazduh koji ulazi iz susednih prostorija pogoduje prodiranju čestica koje bi mogle biti potencijalno štetne po zdravlje, što dovodi do povećanja nivoa zagađenja u zatvorenom prostoru. Štaviše, otvaranje prozora zimi raspršuje toplotu napolje, što je veliki gubitak energije i novca.

Zato je kontrolisana mehanička ventilacija idealno rešenje za održavanje stalne cirkulacije vazduha unutar doma i uopšte u gusto naseljenim zgradama svih tipova. Kao što smo već napomenuli, ova specifična tehnologija podrazumeva upotrebu uređaja koji se najčešće ugrađuju u spušteni plafon zajedno sa sistemom odvodnih kanala, koji s jedne strane usmerava izduvni vazduh napolje, a sa druge strane omogućava ulazak čistog i pravilno filtriranog vazduha u prostoriju.

Kontrolisana mehanička ventilacija

Kontrolisana mehanička ventilacija

Sa preko 30 godina iskustva u razvoju i dizajnu rešenja za klimatizaciju, Clivet nudi širok spektar kontrolisanih mehaničkih ventilacionih sistema dizajniranih da zadovolje potrebe svakog okruženja. Clivetovi sistemi za obnavljanje i prečišćavanje vazduha, koji se lako instaliraju i pružaju odličnu efikasnost, imaju aktivan termodinamički sistem za rekuperaciju koji obezbeđuje grejanje, ali i hlađenje vazduha usred sezone, i elektronske filtere koji sprečavaju ulazak čestica prisutnih u vazduhu sa elektrostatičkim poljem.

Svako rešenje za kontrolisanu mehaničku ventilaciju može da se instalira zajedno sa bilo kojim sistemom grejanja i klimatizacije, uključujući toplotne pumpe, bojlere i split sisteme.

Saznajte više o Clivetovim rešenjima za mehaničku ventilaciju.

Slanje upita

Pošaljite upit prema željenom prodajnom partneru bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved
Clivet klima uređaj Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grejanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

  • Veoma visok stepen energetske efikasnosti
  • Prošireni radni raspon pri spoljašnjim temperaturama od -30 do +50 °C

  • Upravljanje nivoom vlažnosti vazduha

  • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

  • Wi-Fi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovne kontrole uz pomoć sistema Amazon Alexa ili Google Assistant