Dupli split klima uređaji za vaš dom: Korisni saveti

Please install Yoast or RankMath to use breadcrumbs.

Izbor pravog klima uređaja nije lak. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da donesete pravu odluku, uzimajući u obzir površinu vašeg prostora i druge važne karakteristike.

Kupovina klima uređaja može biti izazovan zadatak. Prilikom izbora važno je uzeti u obzir mnoge faktore, kao što su veličina prostorija, izloženost sunčevoj svetlosti, broj prozora i mogućnost postavljanja spoljašnjih jedinica na balkone. Takođe, ako živite u stanu, morate uzeti u obzir ograničenja u vezi sa postavljanjem uređaja.

Prva stvar koju treba da uzmete u obzir je površina prostorija za klimatizaciju. Ne rade svi klima uređaji na isti način i nisu svi odgovarajući za svako okruženje. Cilj je odabrati klima uređaj koji će vam pružiti maksimalan komfor uz istovremenu uštedu energije i smanjenje troškova električne energije.

Da biste lakše izabrali pravi klima uređaj za vaš dom, važno je razumeti osnovni pojam – britanska termalna jedinica ili BTU (British Thermal Unit). Ova jedinica mere pomaže da se odredi snaga klima uređaja i njegov kapacitet hlađenja. Na primer, za manje prostorije između 10 i 15 kvadratnih metara, dovoljno je 7000 BTU/h za postizanje optimalne temperature. Međutim, veće prostorije, kao što su one između 40 i 50 kvadratnih metara, zahtevaju znatno više BTU/h (15.000 ili više) da bi se obezbedila efikasna klimatizacija.

Izbor klima uređaja: MONO ili MULTISplit?

Pri izboru klima uređaja važno je razumeti razliku između MONOsplit i MULTIsplit sistema, jer će vam to pomoći da pronađete najbolju opciju za vaše potrebe. MONOsplit klima uređaji imaju jednu unutrašnju jedinicu koja je povezana sa odgovarajućom spoljašnjom jedinicom. Sa druge strane, MULTIsplit klima uređaji dolaze sa nekoliko unutrašnjih jedinica koje se spajaju i dele rad jedne spoljašnje jedinice. U zavisnosti od broja unutrašnjih jedinica, moguće su različite varijante, kao što su dual split, trial split, quad split i slične konfiguracije.

Ali zašto biste morali da razmislite o izboru jednog od ovih sistema? Odluka o izboru MULTIsplit klima uređaja može biti zasnovana na početnoj uštedi, pošto su troškovi ugradnje obično niži, kako za materijal tako i za rad. Ugradnja jedne spoljašnje jedinice se značajno razlikuje od ugradnje nekoliko pojedinačnih jedinica. Takođe, treba uzeti u obzir estetski aspekt, pošto je jedna spoljašnja jedinica manje „upadljiva” od nekoliko jedinica postavljenih u nizu.

Što se tiče uštede energije, MULTISplit sistemi troše manje električne energije od MONOsplit sistema (sa istim brojem unutrašnjih jedinica), što rezultira nižim računima za struju. Naravno, važno je pratiti precizne smernice i pravilno dimenzionirati sistem u skladu sa stvarnim potrebama hlađenja.

Split klima uređaji za kuću
Split klima uređaji za kuću

MONOSplit: najbolja podela rizika

Kada je u pitanju izbor između MONOsplit i MULTIsplit klima uređaja, važno je razumeti kako svaki sistem utiče na vaš komfor i bezbednost. MONOsplit sistemi nude očiglednu prednost u smislu pouzdanosti. Naime, u slučaju kvara spoljašnje jedinice ili potrebe za rutinskim održavanjem, to neće uticati na rad svih unutrašnjih split jedinica spojenih sa njom. To znači da će vaše prostorije i dalje biti ugodno klimatizovane, čak i ako postoji problem sa jednim delom sistema.

Split klima uređaji za kuću


Sa druge strane, MULTIsplit klima uređaji su podložni riziku da će kvar spoljašnje jedinice ili rutinsko održavanje onemogućiti rad svih unutrašnjih jedinica spojenih sa tom spoljašnjom jedinicom. To može da dovede do iznenadnog prekida klimatizacije prostora i potencijalno neprijatnih situacija.

Zato, ako imate dovoljno spoljašnjeg prostora za ugradnju nekoliko spoljašnjih jedinica, MONOsplit tehnologija može biti odličan izbor i za kuće i za manja preduzeća. Obezbeđuje pouzdanost i kontinuiranu klimatizaciju vašeg prostora bez rizika od iznenadnih prekida.

MULTIsplit: važnost pravilne veličine

Kada razmišljate o MULTIsplit sistemu klima uređaja, važno je razumeti kako on može da pruži višestruke prednosti zbog mogućnosti spajanja više unutrašnjih jedinica na jednu spoljašnju jedinicu. Međutim, izbor pravog sistema i njegovo dimenzioniranje prema vašim potrebama postaju ključni faktori za postizanje najboljih rezultata.

Jedna od glavnih prednosti MULTIsplit sistema je mogućnost klimatiziranja različitih prostorija u isto vreme, svaka sa različitim potrebama za hlađenjem. Međutim, važno je znati kako odabrati pravi sistem za veličinu prostorija koje želite da klimatizujete. Unutrašnje jedinice rade istovremeno i sa različitim kapacitetima, tako da je neophodno obezbediti da je sistem odgovarajuće veličine, kako bi se postigla optimalna efikasnost.

Preporučujemo da se za izbor i ugradnju klima uređaja obratite stručnjacima u industriji, idealno kompanijama sa dokazanim iskustvom. Oni će vam pomoći da pronađete pravi sistem i obezbedite profesionalnu ugradnju, tako da možete uživati u najboljoj mogućoj klimi u vašem domu ili prostoru.

Rešenja kompanije Clivet

Više od 30 godina kompanija Clivet brine o vašem komforu i dobrobiti, kao i o zaštiti životne sredine. Clivet klima uređaji pružaju rešenja koja vaš dom ili prostor čine efikasnijim i komfornijim.

U ponudi imamo MONO i MULTIsplit klima uređaje visoke efikasnosti, energetske klase od A+ do A+++. Zahvaljujući inovativnoj inverterskoj tehnologiji i pametnim elektronskim kontrolama, Clivet uređaji pravilno koriste energiju samo onda kada je to zaista potrebno, čime štede energiju i smanjuju troškove.

Šta je još važnije, svi Clivet klima uređaji su ekološki prihvatljivi. Koriste rashladno sredstvo R-32 sa niskim GWP indeksom, što znači da značajno smanjuju emisiju štetnih CO2 gasova u poređenju sa drugim klima uređajima koji koriste druga rashladna sredstva.

Sa ovom vrstom klima uređaja ne samo da ćete uživati u prijatnoj temperaturi u svom domu ili prostoru, već ćete takođe doprineti zaštiti životne sredine.

Slanje upita

Pošaljite upit prema željenom prodajnom partneru bez obveza.

Ispunite kratak obrazac i Clivet prodajni partner će vam pomoći kod preporuke optimalnog uređaja za vaš dom ili ured.
Obrazac za upit
Pratite nas:
Kontakt
Clivet South East Europe
Hosting, Design & Development 2023. Plavi Pixel
©2023 Clivet - All rights reserved
Clivet klima uređaj Stelvio

STELVIO

Hlađenje A+++ / Grejanje A+++
Snaga: 2,7 – 3,5 kW

Zašto odabrati Stelvio?

  • Veoma visok stepen energetske efikasnosti
  • Prošireni radni raspon pri spoljašnjim temperaturama od -30 do +50 °C

  • Upravljanje nivoom vlažnosti vazduha

  • Komfor u svakoj situaciji zahvaljujući inteligentnom "Eye" senzoru

  • Wi-Fi / Pametno upravljanje putem aplikacije ili glasovne kontrole uz pomoć sistema Amazon Alexa ili Google Assistant